zondag 18 augustus 2013

Met de bezem erdoor...


Zomervakantie, een mooi moment om even terug te blikken op het afgelopen jaar en dan met name op het iPadproject: ‘Creatief met Digitaal’. Hoewel de leerlingen er te kort aan hebben gewerkt om echte conclusies over het project te kunnen trekken en ze er bovendien met veel plezier aan gewerkt hebben, zijn er toch een aantal aanpassingen nodig. Dus… even met die bezem erdoor!

Alweer een update!

NoteAnytime Oud
Updates… zucht. Voor persoonlijk iPad gebruik ben ik er vaak blij mee. Programma’s worden er over het algemeen beter door, met meer functies, maar voor het maken van foto- of filmhandleidingen is het een verschrikking. Nog maar net een filmpje klaar of er is alweer een update waardoor de uitleg niet meer (helemaal) klopt en je eigenlijk weer opnieuw kunt beginnen. Gelukkig zijn de leerlingen over het algemeen zeer vindingrijk en komen ze er toch wel uit, maar wanneer ook nog eens het icoontje wordt aangepast zoals dat bij NoteAnytime gebeurde, dan is een aanpassing echt wel nodig. Zonder die aanpassing kan ik nu al voorspellen dat de één na de ander bij de leerkracht gaat komen met de opmerking: ‘Ik kan het plaatje niet vinden.’ Niet handig als het juist de bedoeling is dat de leerlingen het project zo zelfstandig mogelijk uitvoeren. Veeg!
NoteAnytime Nieuw

Komt dat boek nog ooit af?

Mijn oorspronkelijke idee was om in het boek drie grote, creatieve opdrachten te verwerken. In de periode dat ik aan het boek gewerkt heb, heb ik slechts één van de drie grote opdrachten compleet afgemaakt, aangevuld met een introductiehoofdstuk, woordenlijst en leerkrachtenhandleiding. Er zijn heel wat uurtjes gaan zitten in het schrijven van teksten en het maken van filmpjes en fotohandleidingen Het boek bestaat nu al uit heel wat bladzijdes, maar het is nog steeds niet af. Best frustrerend. Toevoeging van nog twee hoofdstukken zorgt ervoor dat het boek (zelfs voor een e-book) veel te ‘dik’ wordt. De leerlingen hebben in vier maanden tijd het filmhoofdstuk niet eens afgekregen. Drie hoofdstukken in een jaar wordt een onhaalbare kaart. Dus… waarom niet het boek in drie boeken delen? Veeg, veeg!

Als we maar filmen!

Aan de basis van elke opdracht staat het schrijven van een verhaal. De eerste schrijfopdrachten verliepen goed, maar toen de kinderen eenmaal met filmen begonnen, werd er niet meer zo nauw gekeken naar de opdrachten en het verhaal dat de leerlingen hadden geschreven. Ze filmden er gewoon lekker op los. Nu is dat filmen natuurlijk ook ontzettend leuk, dat begrijp ik ook wel, maar met kortere, directere opdrachten is het waarschijnlijk mogelijk om de leerlingen beter te sturen. Dat betekent dus een aantal opdrachten verwijderen en er weer anderen aan toevoegen. Veeg, veeg, veeg!

Werk aan de winkel.

Er is dus nog wel wat werk aan de winkel om het eerste deel af te maken, al ben ik daarmee alweer aardig op weg. Over een kleine maand, schat ik, kunnen de leerlingen van Westwijzer aan de slag. Mochten er (basis)scholen zijn die interesse hebben in het boek en het boek uit willen proberen, houd dan deze blog en mijn twitteraccount: @manon_bell in de gaten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten